PERSPEKTIVA MLADIH: WWF ADRIA NA EVROPSKOM SKUPU IMPACT HUB-A

Objavljeno: 10.10.2022 17:34
Uključivanje mladih u razvoj održive budućnosti je ključan za izgradnju zelenijeg sveta. Svoju perspektivu o promovisanju održivih rešenja deli Janko Jaćović.

U petak, 16. septembra 2022. godine, Impact Hub organizovao je Evropski skup u Beogradu. Impact Hub je zajednica preduzetnika, kreatora i inovatora vođenih ciljem da kroz mentorski rad i podršku pomognu razvijanju start up-ova, između ostalog, i start up-ova u duhu zelenih, održivih rešenja. Ovogodišnji skup u Beogradu okupio je veliki broj članova Impact Hub-a, preduzetnika i inovatora. Skupu su prisustvovali i predstavnici WWF-a, kao globalni partneri koji sarađuju na različitim temama po pitanju zelenih, održivih rešenja koja se tiču klimatskih promena i pravedne zelene tranzicije.

Tokom Evropskog skupa, predstavnica za osnaživanje i mobilizaciju mladih WWF Adrije, Mina Mirić imala je priliku da predstavi značaj participacije mladih i osnaživanja njihovih ideja, kao i značaj uključivanja mladih u zaštitu prirode. Kroz dinamičnu prezentaciju pokrenule su se diskusije o značaju angažovanja mladih i načinima motivisanja mladih za učestvovanje i aktivno delovanje pri zaštiti prirode, kao i kakve su prilike mladima dostupne. Pored diskusije, prezentovane su i inicijative mladih razvijene tokom projekta „Na mladima klima ostaje”. Kako je tokom diskusije istaknuto – ko će bolje predstavljati mlade i njihove inicijiative do njih samih – pa su zato priliku da predstave svoje digitalne inicijative koje se tiču klimatske krize imale Marija Popović, iz Omladinskog ekološkog udruženja „EcoHub”, i Tara Majkić, jedna od osnivačica „Gen Eco”.

Marija Popović predstavila je inicijativu EcoHub-a: digitalni priručnik za smanjenje ekološkog otiska – (P)ODRŽI u kojem se obrađuju različite teme o klimatskim promenama, među kojima su: način života bez otpada (Zero waste lifestyle), naučna strana klimatskih promena, cirkularna ekonomija, mobilnost i druge.

Tara Majkić upoznala je publiku sa inicijativom „Gen Eco” uz parolu: „Mi se borimo online!” (we fight online!). Gen Eco je grupa mladih posvećena podizanju svesti o klimatskim promenama i mobilizaciji vršnjaka putem društvenih mreža. Članovi Gen Eco inicijative uz pomoć Instagrama, TikTok-a i Discord-a omogućavaju publici da kroz zabavan i lako pristupačan način razumeju problem klimatske krize sa kojom se suočavamo. 

Tokom Evropskog skupa organizovano je i takmičenje „Start up Pitches for a Green Transition” na kome su izlagani start up-ovi sa naglaskom na zelena, održiva rešenja. Predstavnik WWF-a u žiriju bio je Goran Vreljanski, rukovodilac programa „Panda Labs for Just Transition” u Srbiji. Pored mnogobrojnih sjajnih ideja izdvojio se start up „Climatig”, aplikacija koja omogućava svojim korisnicima da proračunaju štetu koju će pretrpeti usled klimatskih promena na osnovu aktuelnih klimatskih scenarija, kao i tačno proračunate troškove prilikom štete. Climatig aplikacija ima za cilj da svojim korisnicima posluži kao alat pri donošenju budućih odluka u skladu sa klimatskom krizom. Pobedničku novčanu nagradu tim koji stoji iza aplikacije „Climatig” iskoristiće za unapređivanje svog proizvoda, kao i za marketing kako bi aplikacija doprela do što većeg broja korisnika. 

Prisustvo ovakvom skupu, meni kao studentu ekologije i ekološkom aktivisti bilo je i više nego značajno. Ono što sam uvideo, pored same potrebe za zelenim rešenjima, jeste to da su ona popularna. Svet biznisa i ideja usmeren je ka ciljevima održivog razvoja, što me posebno raduje. Pošto sam na početku svoje poslovne karijere, ovakav događaj nadahnuo me je da nastavim zelenim putem ekologije i razmišljam u pravcu novih inicijativa koje bi doprinele rešavanju problema klimatske krize. Takođe, mogućnost da popričam sa ljudima iz sveta biznisa i pokretačima zelenih start up-ova dovela me je do saznanja da uz trud mogu da ostvarim svoje ideje. Događaj Impact Hub-a ostaće u mom sećanju kao jedan jak vetar u leđa!