OMLADINSKI KLIMATSKI FORUM U BEOGRADU OKUPIO MLADE UJEDINJENE U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Objavljeno: 11.06.2022 21:26
Pod okriljem WWF-a, mladi aktivisti iz cele Srbije razmenili su znanja i iskustva o načinima uključivanja u borbu protiv klimatske krize

Beograd – U subotu je u Beogradu u organizaciji WWF-a, svetske organizacije za zaštitu prirode, održan drugi celodnevni Omladinski klimatski forum u Srbiji. Forum je okupio mlade ljude iz cele zemlje koji su zabrinuti zbog klimatske krize i žele da doprinesu pozitivnim rešenjima. Cilj događaja bio je da predstavi različite načine kako mladi ljudi već posvećeno rade na prilagođavanju i ublažavanju klimatskih promena, da otvori dijalog i omogući razmene iskustava i ideja, i pruži šansu mladima da se povežu i još aktivnije uključe u borbu protiv klimatske krize.

Na Forumu je predstavljeno pet omladinskih inicijativa koje su pokrenute uz podršku WWF-a i Britanske ambasade u Beogradu, a predstavnici inicijativa imaće priliku da prikažu svoja postignuća i na regionalnom forumu u Češkoj, koji će okupiti učesnike iz Češke, Bugarske i Rumunije, u međunarodnoj razmeni ideja.

GenEco je grupa mladih posvećena podizanju svesti i mobilizaciji vršnjaka putem društvenih mreža, dok su Svesni prirode inicijativa koja je klimatsko obrazovanje donela mladima uživo, kroz akcije sadnje, a potom i radionicu o pravu na zdravu životnu sredinu. Inicijativa SUN nastoji da inspiriše promenu kroz moć umetnosti, okupljajući slikare, fotografe i druge vizuelne umetnike u okviru izložbe o klimatskim promenama, dok KompostIN vode sopstvenim primerom, deleći putem digitalnih medija sopstvena iskustva sa kompostiranjem i značaj smanjenja prehrambenog otpada za ublažavanje klimatske krize. Predstavnice Omladinskog ekološkog udruženja EcoHub su kroz saradnju sa WWF-om napravile Vodič o klimatskim promenama sa ciljem da javnosti približe ovaj problem, ali i ponude rešenja koja svako može da primeni. Svaka inicijativa imala je svoj pristup i viziju, ali je značaj i doprinos svake neosporan.

„Zadovoljstvo je gledati kako iz jednog projekta proizilazi dosta drugih, novih, predvođenih neverovatnim mladim ljudima koji su zabrinuti zbog stanja planete izazvanog klimatskim promenama. Oni su spremni da naprave promene i svojim primerom motivišu vršnjake da isto urade,” istakla je Mina Mirić, saradnica za osnaživanje i mobilizaciju mladih iz WWF Adrije.

U okviru foruma je održan i panel koji je okupio predstavnike omladinskih organizacija i druge mlade ljude koji se, svako iz drugačije perspektive i sfere, bave pitanjem klimatskih promena. Na panelu su učestvovali Una Ljiljak iz Kluba DX, Centra za prava deteta, Vojislav Vučićević iz CirEkona, Zvezdana Vuletić, specijalistkinja za korporativne poslove i održivost, Dragana Grahovac, omladinska aktivistkinja i prošlogodišnja učesnica WWF-ovog projekta Na mladima klima ostaje i Nemanja Milović, osnivač i urednik portala Klima101. Oni su zajedno, uz pitanja i komentare publike, otvorili teme uključivanja mladih, izazova sa kojima se susreću, kao i to koliko prostora za doprinos imaju. 

Panel je moderirala jedna od delegatkinja na prošlogodišnjem Samitu mladih o klimatskim promenama – Youth4Climate PreCOP26, Dunja Trifunović, koja je zaključila: „Svet nas čuje. Svetski lideri i organizacije poput WWF-a, žele da uvaže naša mišljenja, oni veruju u ono što mi samo nagađamo – da mi mladi imamo i pravo i obavezu da brinemo o svojoj sutrašnjici”.

Ovaj forum pružio je platformu i dao glas posvećenim mladim ljudima koji brinu o svojoj budućnosti i budućnosti svih nas. WWF nastoji da neguje saradnju sa mladima širom sveta, da ih podrži i podstakne u njihovom daljem radu, jer oni jesu budućnost i nada ove planete. Njihova predanost očuvanju prirode i borbi protiv klimatske krize treba da budu primer i inspiracija za sve nas.