© WWF
© WWF

PANDA LABS JUNIOR ZA PRAVEDNU TRANZICIJU

Najviše volje i energije da razumeju i primene prelazak na zelene tehnologije imaju mladi.

Mi treba da im omogućimo da na raspolaganju imaju informacije, znanje i resurse kako bismo zajedno doprineli razumevanju pojma pravedne tranzicije i njenoj delotvornoj primeni.

U čemu je problem?

Rudarska industrija je još uvek jedna od ključnih izvora energenata u zemljama Jugozapadnog Balkana i grana od koje zavise na desetine hiljada ljudi. Istovremeno, ekspolatacija ruda i upotreba ruda u energetskom sistemu jedan je od najvećih uzročnika velikog broja ekoloških problema – kratkoročnih, ali i višedecenijskih. U Srbiji, na primer, 75 % struje dolazi upravo iz uglja, te se planiraju nove i rekonstrušu postojeće elektrane, naročito TE Nikola Tesla u Obrenovcu. Prelazak na alternativne načine dobijanja energije u budućnosti se jos uvek ne planira.

Malo bolja situacija je u regionu - Crna Gora je započela sa pripremama u jačanju lokalnih kapaciteta za pravednu tranziciju u regionu Pljevlja. U Severnoj Makedoniji se, u okviru Strategije za razvoj energije 2040, postepeno radi na faznoj energetskog tranziciji i razmatra formiranje vetroparka na području Bitolja, ali još uvek nema planiranja pravedne tranzicije u smislu očuvanja radnih mesta. Iako Bugarska radi na nacrtu Teritorijalnog plana za pravednu tranziciju za područje eksploatacije uglja Bobov dol/Pernik i ima na raspolaganju fondove EU, lokalni kapaciteti za sprovođenje tranzicije su veoma slabi. Studije pokazuju da ima mogućnosti za razvijanje najmanje 850 zelenih privrednih grana u regionu, ali da je potrebno mobilisati zelene preduzetničke mreže kako bi se lokalni kapaciteti ojačali.

Šta radimo?

Budući da tek počinjemo upoznavanje sa idejom i mogućim načinima sprovođenja procesa pravedne tranzicije, edukujemo srednjoškolce i studente, sarađujemo sa stručnjacima iz oblasti energetske efikasnosti iz zemlje i regiona i zajedno tražimo rešenja kako da se bavimo “zelenim” preduzetništvom. Cilj nam je razvijanje mreže mladih preduzetnika koji će u procesu energetske tranzicije svoju šansu za opstanak i zaposlenje tražiti u svojim lokalnim zajednicama u oblasti zelene ekonomije i zajedno doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja.

Kako to radimo?

Organizujemo predavanja za srednjoškolce u okviru stručnih škola na području Obrenovca, regionalne vebinare za studente iz Srbije, Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, povezujemo mlade ljude iz regiona koji imaju slična interesovanja kako bi mogli da  međusobno razmenjuju dosadašnja i stiču nova znanja i iskustva iz oblasti zelene i cirkularne ekonomije, energetske efikasnosti i pravedne tranzicije i uspostave svoju mrežu za rad u budućnosti. Stvaramo okruženje u kome je moguće razraditi i isprobati nova rešenja na radionicama uz konsultacije sa stručnjacima iz ove oblasti. Radimo studije i procene koje se mogu koristiti u donosenju nacionalnih strategija za energetsku tranziciju i pravednu tranziciju. Pored edukacija organizujemo hakatone, konferencije i okrugle stolove gde mladi mogu da se udruže i uz mentorsku podršku stručnjaka iz oblasti zelene ekonomije dođu do predloga za rešavanje određenih problema, i da dobiju priliku da se njihov glas čuje i da se njihovi predlozi uvrste u strategije razvoja lokalnih zajednica.

Sa kim radimo?

Radimo sa mladima – srednjoškolcima, studentima i svima onima koji su zainteresovani za “zeleno preduzetništvo”. U ovom poslu partneri su nam Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo omladine i sporta, predstavnici lokalne zajednice, sindikati i drugi aktivisti.

Sa kim sarađujemo?

WWF organizuje ovaj projekat na području Bugarske, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. 

Projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost Nemačke (BMU).